Omega 3 A, D, E Vitaminleri

Omega 3 A, D, E Vitaminleri

Yağlar; enerji sağlarlar, hücreyi saran hücre memranını oluştururlar ve biyokimyasal olayları (kimyasal mesajlar, hücre gelişimi ve bölünmesi, kan  basıncı ve pıhtılaşması, bağışıklık reaksiyonları) kontrol ederler.

Çoklu doymamış yağ asitlerinden linoleik ve alfalinolenik asit esansiyel yağ  asitleridirler. Vücutta sentezlenemediklerinden gıdalarla dışardan vücuda alınmaları gerekir. Diyet uzmanları doymuş yağlardan elde edilen  kalorinin % 10’dan az olmasını, yağlardan elde edilen günlük kalorinin ise %30’dan fazla olmamasını önermişlerdir. Endüstriyel şehirlerde yaşayan birçok insan, bu miktarlardan daha fazla yağ tüketmekte ve bu da kalp  hastalıklarına, bazı kanserlere ve diyabet hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Yine de pek çok insan çoklu doymamış yağ asitlerini tüketmemektedir. Bu yüzden haftada 3 kez (200-300 g) besin gereksinimini sağlayacak; ringa, uskumru, sardalya ve somon gibi yağ asidi içeriği zengin balıkların tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bununla beraber pek çok insan balık yağlarının lezzetinden hoşlanmamakta ve diğer yağ kaynaklarının kombinasyonuyla elde edilmiş Omega 3 yağ asitlerini tercih etmektedir.

Özellikle belli gruplardaki insanların yeterli miktarda Omega 3 alması gereklidir. Bu grupta; daha çok hamile kadınlar, bebekler, gelişme dönemindeki çocuklar yer almaktadır.

1980’lerde Pediatri uzmanları Omega 3 eksikliğinden ileri gelen; anormal görme, beyin fonksiyonunda ve ikincil nöropatinin zayıflaması belirtileriyle Omega 3’un önemini anlamışlardır. Gerçekten, dokosahexaenoik asit (DHA) beyin ve retinada bulunan fosfolipidlerdeki toplam yağ asitlerinin yarısını oluşturmaktadır. Bu yüzden hamile kadınların özellikle sinirsel gelişimin en belirgin olduğu hamileliğin üçüncü ayında yeterli miktarda Omega 3 almaları gerekmektedir. Nispeten bebekler daha yüksek düzeylerde Omega 3’e gereksinim duymaktadır. Gelişme öncesi  bebekler Omega 3 ihtiyacını anne sütünden yada zenginleştirilmiş gıdalardan alabilmektedir. Sonuç olarak hamile ve emzirme dönemindeki kadınlarda Omega 3 bakımından eksiklik olabilmekte ve bunu aldıkları gıdalarla artırmaları gerekmektedir. Yine gelişme öncesi bebeklerde, doğum  sonrasında düşük yağ düzeyleri görüldüğü için özellikle Omega 3’e ihtiyaçlarının olduğu belirtilmektedir.

A vitamini, yağda çözünen vitamin grubundandır ve Omega 3 yağının içinde bulunması emilim açısından avantajlıdır. A vitamini cilt, diş, kemik ve dokuların korunması için kilit rolü  bulunan vitaminler arasındadır. Aynı zamanda gözlerimizdeki retinada bulunan pigmentlerin üretiminde kullanıldığı için “retinol” olarak da  adlandırılır. A vitamini, düşük ışıkta görme kabiliyetini geliştirir ve genel olarak göz sağlığını korur.

D vitamini, yağda çözünen vitamin grubundandır ve Omega 3 yağının içinde bulunması emilim açısından avantajlıdır. D vitamini kemik ve diş gelişimi, sağlığı için gereklidir. Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu D vitamini sayesinde alabilir. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, ileri yaşlarda osteoporoza yani kemik erimesine sebep olabilir.

E vitamini de yağda çözülen vitamin grubundandır. E vitamini antioksidan etkisiyle kanser, kalp-damar gibi ciddi hastalıklara karşı da vücudu koruyucu özelliktedir. Kırmızı kan hücre üretimine katkısı olan E vitamini, vücutta K vitamininin dolaylı yollardan kullanılmasını da sağlar. E vitamini eksikliği nedeniyle görme problemleri, yürüyüş bozuklukları, kas güçsüzlüğü, kas kütlesinde azalma gibi şikayetler yaşanabilmektedir.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Dinamis Blog Çocuklarda İştahsızlık Probleminin Önüne Nasıl Geçilir

Çocuklarda İştahsızlık Probleminin Önüne Nasıl Geçilir?

Çocukların yeterli miktarda besin alamaması durumu iştahsızlık olarak tanımlanır. Ek gıdaya geçiş dönemleri, ilaçlar, sağlık sorunları, besin alerjileri gibi faktörler nedeniyle çocuklar iştahsızlık yaşayabilir. Çocuklarda iştahsızlık hem ebeveyn hem de çocuklar için stresli bir süreç olabilir. İştahın azaldığı dönemlerde çocukların ihtiyacı olan besin öğelerinin eksikliği görülür. Vitamin ve mineral gibi besin öğelerinin eksikliği çocuklarda büyüme ve gelişme sürecinin yavaşlamasına neden olur.

26
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çocuklarda Multivamin Ve Multimineral Kullanımı

Çocuklarda Multivitamin ve Multimineral Kullanımı

Vitaminler vücutta bir oranda sentezlenmeyen, yaşam için gerekli, çok küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran organik bileşiklerdir. Vitaminlerin çoğu vücut tarafından yapılamadığı için besinlerimizle alınması gerekmektedir. Bu besinlerin bir kısmı çiğ olarak, bir kısmı da belirli pişirme süreçlerinden geçerek soframıza gelir. Bu hazırlama ve pişirme süreçleri esnasında oluşabilecek vitamin kayıpları insan sağlığını yakından ilgilendirmektedir.

4
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Pelargonium Afrika Sardunyası Propolis Kekik Hatmi

Pelargonium Afrika Sardunyası Propolis | Kekik Hatmi

Umkaloba özütü Pelargonium sidoides bitkisinin kökenlerinden elde edilen bir özüttür. Güney Afrika sardunyası olarak da bilinir, turnagagasıgiller familyasından Güney Afrika’ya özgü, tıpta kullanılan bir bitki türüdür. Pelargonium özütü öncelikle polifenolleri (esas olarak kateşin ve gallokatekin), proteinleri ve mineralleri içerir.

4
Aralık

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Sambucus Nigra

Sambucus Nigra

Sambucus Nigra, grip, soğuk algınlığı, bakteriyel sinüzit ve bronşit tedavisine yardımcı, antioksidan ve bağışıklıkla ilgili özellikler de dahil olmak üzere vücutta çeşitli biyokimyasal ve farmakolojik etkilere sahip oldukları gösterilmiş flavonoidleri içerir.

30
Mayıs

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Untitled

Kara Mürver Sambucus Nigra

Şifalı bitki olarak bilinen Sambucus nigra (Kara Mürver), dünyanın pek çok ülkesinde geleneksel tıpta öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonları ve ateş gibi durumlarda çok uzun yıllardır kullanılmaktadır.

4
Aralık

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Full Mix Bg 477X360

Çocuklarda Multivitamin & Multimineral Kullanımı

Vitaminler vücutta bir oranda sentezlenmeyen, yaşam için gerekli, çok küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran organik bileşiklerdir. Vitaminlerin çoğu vücut tarafından yapılamadığı için besinlerimizle alınması gerekmektedir. Bu besinlerin bir kısmı çiğ olarak, bir kısmı da belirli pişirme süreçlerinden geçerek soframıza gelir. Bu hazırlama ve pişirme süreçleri esnasında oluşabilecek vitamin kayıpları ise insan sağlığını yakından ilgilendirmektedir.

4
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çerez Politikamız
Çerez Politikamız İnternet sitemizin kullanımına ilişkin ölçüm yapmak ve böylece ziyaret deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. KVKK Aydınlatma Beyanımız