Umkaloba özütü Pelargonium sidoides bitkisinin kökenlerinden elde edilen bir özüttür. Güney Afrika sardunyası olarak da bilinir, turnagagasıgiller familyasından Güney Afrika’ya özgü, tıpta kullanılan bir bitki türüdür. Pelargonium özütü öncelikle polifenolleri (esas olarak kateşin ve gallokatekin), proteinleri ve mineralleri içerir.
Umkaloba özütü grip, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit, anjin (boğaz ağrısı), viral enfeksiyonlara bağlı urun akıntısı ve farenjit olgularında etkilidir. Umkaloba özütü, bağışıklık sistemini güçlendirir, virüslere, bazı bakterilere karşı etkilidir, antioksidatif özelliklerine sahiptir. Balgam söktürücü etkileri de bildirilmiştir.
Umkaloba özütü 3.900 çocuk da dahil olmak üzere 9000’den fazla hastayı kapsayan 20 klinik çalışmanın konusudur. Bronşit, tonsillofarenjit, sinüzit ve soğuk algınlığı gibi akut üst solunum yolu enfeksiyonlarını güvenli ve etkili bir şekilde tedavi ettiği gösterilmiştir. Ekstrakt, aynı zamanda, pazarlama sonrası sürveyans araştırmalarının güvenlik verileri ve Almanya ve başka yerlerde kullanıma dayanan farmakovijilans ile desteklenmektedir.
Farmakolojik araştırmalar, pelargoniumun etki mekanizmasının çok faktörlü olduğunu ileri sürmüştür. Virüs kaynaklı hücre yıkımına karşı sitoprotektif bir etki yaptığını ve ayrıca nötrofilik granülositlerden antimikrobiyal peptidlerin (defensin olarak da bilinir) salımını arttırdığını bulmuştur. Çalışmalar, pelargoniumun bir bağışıklık uyarıcı olarak işlev gördüğünü de göstermektedir. Bu eylemlere esas olarak tümörnekroz faktörü (TNF-a) ve nitrik oksidin (NO) salınması, interferon-b sentezinin uyarılması ve doğal öldürücü hücre (NK) aktivitesinin artması aracılığı ile etki ettiği gösterilmiştir. Çalışmalar ayrıca fagositozu arttırdığını da göstermiştir.
Pelargonium antibakteriyel olarak düşünülmese de, in vitro çalışmalar epitel hücrelerine bakteri yapışmasını engellediğini göstermektedir. Son olarak, pelargonium ekstresi in vitro olarak siliyer atım frekansını uyardığı bulunmuştur. Bu eylem, akut üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında mukolitik (secromotoric) etkisini desteklemektedir.
Pelargoniumun bronşit, tonsillofarenjit, sinüzit ve soğuk algınlığı gibi akut üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve şiddetini azalttığı gösterilmiştir.
Hatmi (Althea officinalis): Özellikle kuru öksürüklerde öksürük refleksini ortadan kaldırır. Ayrıca ağız-boğaz ve mide-barsak mukozası tahrişlerinde iyileştirici etkisi vardır. Hatmi kökünden alınan ekstreler kronik bronşitte, bronşiyal astımda kullanılmaktadır.
Kekik toprak üstü ekstresi (Thymus sp.): Geniş kullanım alanı olarak kramp çözücü ve balgam söktürücü etkisi gözlenmiştir. Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar, kekiğin başlıca destek olduğu organlardır. Bitkinin önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar thymoller kana karışıp, bronşiyal kasların tetiklenmesine yardımcı olarak krampları çözmeye destek olabilir. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında yardımcıdır.
Propolis: Bal arıları tarafından toplanan yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Arılar kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için üzerini propolisle kaplarlar. Arılar tarafından değişik bitki tomurcuklarından yaprak ve gövdelerinden toplanıp biriktirilen reçinemsi bir madde olan Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanmaktadır. Propolis B1, B2, C ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir maddedir. Aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi maddeleri de içinde barındırmaktadır. içindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemine katkıda bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için de grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu koruyarak, oluşmuş hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Kaynaklar:
- Donald Brown, Pelargonium sidoides extract (EPs 7630) alternative treatment of acute upper respiratory tract Infections. Natural medicine journal,2009 Vol.1,İssue 12
- Matthys H1, Eisebitt R, Seith B, Heger M.Efficacy and safety of an extract of Pelargonium sidoides (EPs 7630) in adults with acute bronchitis. A randomised, double-blind, placebo-controlled trial.Phytomedicine. 2003;10 Suppl 4:7-17.
- Chuchalin AG1, Berman B, Lehmacher W.Treatment of acute bronchitis in adults with a pelargonium sidoides preparation (EPs 7630): a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.Explore (NY). 2005 Nov;1(6):437-45.
- Agbabiaka TB1, Guo R, Ernst E.Pelargonium sidoides for acute bronchitis: a systematic review and metaanalysis. Phytomedicine. 2008 May;15(5):378-85. doi: 10.1016/j.phymed.2007.11.023. Epub 2008 Jan 28.