Her sofrada bulunan karabiber üzerine daha önce hiç ayrıntılı düşünmüş müydünüz? Karabiber, tüm dünyada besin tatlandırmak için çağlar boyu kullanılan bir baharattır. Özellikle keskin tadı ve termojenik aktivitesi ile bilinir. Piperine, karabiberde bulunan ana bileşiktir ve bir gıda bileşeni olarak kendine özgü keskin tadın taşıyıcısıdır. Karabiber ekstraktının karakterini güçlendiren biyoyararlanımın arkasındaki anahtar bileşenin piperin olduğu bulunmuştur.
Karabiber özütü ise (BioPerine®), Piper nigrum bitkisinin kurutulan meyvelerinden özütünden hazırlanır ve yüksek oranda piperin içerir ve besinlerin biyoyararlanımına katkısı klinik olarak incelenmiştir. Piperin, bir gıda bileşeni olarak kullanılması ile birlikte geleneksel tıpta birçok amaç için kullanılmaktadır ve biyolojik etkileri bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Klinik çalışmalar, immünomodülatör potansiyeli ile birlikte bu bileşiğin olağanüstü antioksidan, antitümör ve ilaç kullanılabilirliğini arttırıcı özelliklerini göstermiştir.
Piperin artık sadece bir baharat değil, gıda takviyesi, termo besin ve doğal bir biyoyararlanım arttırıcı olarak kabul edilmektedir. Karabiber ekstraktının birçok farmakolojik faydasının yanı sıra biyoyararlanımı artırma yeteneği dikkat çekmektedir. Tüm bu veriler, piperinin terapötik potansiyeline ve biyoyararlanımını arttırmak için ek tedavi olarak kullanılabileceği ihtiyacını doğrulamaktadır.
Besinlerin bütün gıdalardan sağladığı biyoyararlanım, insanlar üzerinde yapılan çalışmalar hala sınırlı olmasına rağmen son yıllarda büyük ilgi gören bir araştırma alanıdır. Zamanla, vücutta kullanım ve depolama için uygun hale gelen sindirilen bir besinin fraksiyonu olan biyoyararlanım tanımı sadece bağırsaktan emiliminin ötesine geçer ve ayrıca vücut dokusunda kullanım ve depolamayı (tutma) içerir. İnsanlarda temel bileşenlerin besinlerden emilimi ve biyoyararlanımının araştırılması, besinlerin depolama dokusuna dahil edilmesinin yanı sıra bağırsaklardaki geri çevrim yoluyla endojen besin kayıplarını hesaba katan karmaşık yöntemler gerektirir. Çeşitli biyoaktiflerin, farmakolojik etkileri nedeniyle büyük bir dezavantaj olarak biyoyararlanımla karşı karşıya olduğu belirtilmektedir.
Bilim adamları, birlikte verildiğinde besinlerin emilimini ve metabolizmasını iyileştirmek için karabiberin benzersiz özelliklere sahip olduğunu belirttiler. Karabiber ekstraktının yağda çözünen vitaminlerin (β-karoten), suda çözünen vitaminlerin (vitamin-C), selenoamino asidin, koenzim Q10, resveratrol ve Curcumin’in biyoyararlanımını arttırdığı gösterilmiştir.
Klinik çalışmalar doğrultusunda kanıtlanan verilere göre bir çalışmada, on altı sağlıklı genç yetişkin, egzersiz eğitimi ile birlikte resveratrol ve piperin takviyesinin iskelet kası mitokondriyal kapasitesi üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği bir çalışmaya dahil edildi. Gönüllülere 4 hafta boyunca plasebo veya resveratrol (500 mg) + BioPerine® (10 mg) kombinasyonu içeren haplar verildi. Tüm katılımcılar, her hafta baskın olmayan kolun bilek fleksör kaslarına 3 seans sub-maksimal dayanıklılık antrenmanı yaptı. Çalışma sonuçları, resveratrol ve BioPerine® kombinasyonu takviyesi ile, düşük yoğunluklu egzersiz eğitimi sırasında önkol iskelet kası mitokondriyal kapasitesini artırmada yardımcı olabileceği gözlemlendi.
Diğer bir çalışmada, B6 vitamininin biyoyararlanımı da BioPerine® ile ve BioPerine® olmadan değerlendirildi. 2. saatte, kontrol grubuna kıyasla BioPerine® alan grupta B6 vitamininin maksimum serum seviyeleri 2.5 kat daha yüksek olduğu gözlemlendi. 4. saatte, BioPerine® alan grupta B6 vitamini seviyeleri kontrol grubuna göre 1.4 kat daha yüksekti.
Karabiber ekstraktının biyoyararlanım artırma yeteneği için çeşitli anahtar mekanizmalar önerilmiştir. Önemli mekanizmalar arasında P-glikoproteinin inhibisyonu, glukuronidasyonda yer alan enzimlerin inhibisyonu ve termojenez yer alır. Bu mekanizmalara piperin etkisi sonucunda:
- Piperinin, çeşitli bileşenleri yer değiştirme yeteneğini engelleyerek hücre zarında geçirgenliği artırır.
- Piperinin bileşenleri inaktive eden molekülün aktivitesini kısıtlayarak ve transfer eden enzimleri inhibe ederek glukuronidasyonu etkilediği bulunmuştur. Böylece, bileşenler biyolojik organizmada daha kullanılır hale gelir.
- Termojenez, insan vücudunda hücresel düzeyde enerji üreten metabolik bir süreçtir ve insan vücudunun tükettiği diyet gıda ve besin maddelerinin kullanılmasında kilit bir faktör olarak tanımlanmıştır. Karabiber özündeki piperin, termojenezi arttırır ve bağırsaktaki bileşenlerin emilimini etkiler. Termojenez meydana geldiğinde, metabolik süreçleri sürdürmek için taze besinlere olan talep hızla artar.
Besinleri ne kadar çok tüketirseniz, vücut tarafından o kadar çok yararlanılacağı genel bir izlenimdir. Ancak biyolojik olarak konuşursak, bu her zaman doğru değildir. Benzer şekilde, BioPerine®’in karabiberden elde edildiğinde, karabiber tüketimini artırmak yeterlidir demek de doğru olmaz çünkü doğrudan karabiber alımı, besin emilimini artırmaya yardımcı olmaz.
BioPerine® gibi bir termo besin, termojenezi artırarak besin emilim sürecini potansiyel olarak iyileştirebilir ve besin bileşiklerinin biyoyararlanımını artırma yeteneği nedeniyle patentli bir statü elde etmek için piperine kaynaklı tek üründür. Beslenme amaçlı kullanım için güvenliğini ve etkinliğini kanıtlamak için klinik araştırmalara tabi tutulmuş olan piperine ait tek kaynaktır. Klinik raporlara göre, BioPerine®’in sindirim sisteminde “doğru yerde” ve besin takviyesiyle birlikte bulunması, emilimin artmasını sağlar. Ayrıca, piperine ham karabiber şeklinde kalırsa, biyoyararlanım arttırıcı özelliğinin ortaya çıkması zaman alacaktır. Bu nedenle, artan emilim elde etmek için saflaştırılmış bir piperin özütü gereklidir.
Dinamis markası olarak Bioperine içeren ürünlerimiz:
- Dinamis Beauty Complex Plus
- Dinamis Resveratrol
- Dinamis Multi-VM
BioPerine®, uluslararası üne sahip bağımsız bir bilim adamları paneli tarafından güvenlik ve toksikoloji verilerinin kapsamlı bir incelemesinin ardından GRAS statüsünü (Nisan 2010) almıştır. Karabiber özütü (BioPerine®), USP-GMP, NSF-GMP, AYUSH GMP ve FSSC 22000:2005 sertifikalı tesislerde üretilmektedir. Helal ve Koşer sertifikalıdır ve GDO’suz Proje Onaylıdır.
Kaynak:
Stojanović-Radić, Z., Pejčić, M., Dimitrijević, M., Aleksić, A., V. Anil Kumar, N., Salehi, B. Sharifi-Rad, J. (2019). Piperine-A Major Principle of Black Pepper: A Review of Its Bioactivity and Studies. Applied Sciences, 9(20), 4270. doi:10.3390/app9204270 Badmaev, V., Majeed, M., & Norkus, E. P. (1999). Piperine, an alkaloid derived from black pepper increases serum response of beta-carotene during 14-days of oral beta-carotene supplementation. Nutrition Research, 19(3), 381–388. doi:10.1016/s0271-5317(99)00007-x Melse-Boonstra, A. (2020). Bioavailability of Micronutrients From Nutrient-Dense Whole Foods: Zooming in on Dairy, Vegetables, and Fruits. Frontiers in Nutrition, 7. doi:10.3389/fnut.2020.00101 05.08.2021 tarihinde https://bioperine.com/aboutbioperine/black-pepper-extract/ sayfasından alınmıştır. Fernández-Lázaro, D., Mielgo-Ayuso, J., Córdova Martínez, A., & Seco-Calvo, J. (2020). Iron and Physical Activity: Bioavailability Enhancers, Properties of Black Pepper (Bioperine®) and Potential Applications. Nutrients, 12(6), 1886. doi:10.3390/nu12061886 DB, M., S , S., & KR, M. (2018). Role of Piperine as an Effective Bioenhancer in Drug Absorption. Pharmaceutica Analytica Acta, 09(07). doi:10.4172/2153-2435.1000591