Çörek Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Corek Otu Nigella Sativa Dinamis Blog

Çörek Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Birçok hastalığın şifası olması nedeniyle ‘Kutsanmış Tohumlar’ olarak da bilinen Nigella sativa, eski Latincede ‘Her derde deva ilaç’ denilmekteydi. İngilizcede, çörek otu, siyah kimyon ya da siyah tohum olarak bilinir. Bitkinin baharat olarak kullanılan ve kapsül içerisinde bulunan tohumları hava ile temas ettiğinde siyahlaşmakta olup ezildiğinde ise kendine has özel kokusu ve acımsı lezzeti ortaya çıkmaktadır. Nigella sativa, Ranunculaceae (düğün çiçeğigiller) familyasının bir üyesi olan, yaklaşık olarak 20-30 cm yüksekliğe ulaşabilen, otsu, yaz aylarında mavi, yeşil renkli çiçekler açan, güzel kokulu bir bitkidir. Uzun yıllar yiyecekleri koruyucu ve lezzeti arttırmak amacıyla kullanılmıştır.

Tıpta kullanılan bitkiler içinde zengin tarihsel ve mistik bir geçmişe sahiptir. Dünyada hastalıkları tedavi etmek için yüzyıllardır yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkinin tohumu antihistaminik, antidiyabetik, antihipertansif, antiinflamatuar, antimikrobiyal etkileri vardır. Ayrıca nörolojik hastalıklarda ve kısırlıkta tedavi edici rollere sahiptir.

Çörek Otunun Biyoaktif Özellikleri

Çörek otunun tıbbi aktivitesinden kumarinler, saponinler, alkaloidler, flavonoidler, sabit yağlar ve fenolikler sorumludur. Etken olarak %23 protein, %35 bitkisel yağlar ve %38 karbonhidratlardan oluşur. Nigellon, linoleik asit, timokinon, oleik asit, palmitik asit, sodyum, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, bakır, selenyum, magnezyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini bulundurur. Kalsiyum, demir ve potasyum kaynağı olarak bilinen tohumlarında ayrıca A vitaminine dönüşebilen karoten bulunmaktadır. Çörek otu tohumu ve bundan elde edilen yağlar yüzyıllardır soğuk algınlıkları, burun tıkanıklıkları, diş ve baş ağrıları, baş dönmeleri, sarılık, astım, romatizmal ve ateşli hastalıklar ile iyileştirici olarak, gaz giderme ve sütü artırmada kullanılmaktadır. Çörek otu tohumlarının biyolojik aktiviteleri ve terapötik etkileri yaygın olarak halen araştırılmakta olup buna göre tohumların antifungal, antitümoral, antibakteriyel, antioksidan, antienflamatuar, antikanserojenik ve hipoglisemik gibi pek çok etkileri olduğu ortaya konmaktadır. Bahsedilen bu etkilerinin pek çoğunun tohumun yapısında bulunan biyoaktif fenolik maddelerden özellikle timokinondan kaynaklandığı belirtilmektedir.

Çörek Otunun Folklorik Tıpta Güncel Kullanımı

Günümüzde modern tıbbın olanakları ne kadar genişlemiş olursa olsun geleneksel uygulamalar varlığını sürdürmektedir. Bir folklorik tıp uygulama bitkisi olarak çörek otunun insanda gözlemlenen etkisi vardır. Antikanserojen, antidiyabetik, antihipertansif, antiallerjen, antiastmatik, antidiyareik, antienflamatuar, mide hastalıklarında tedavi edici, AİDS’i önleyici, böbrek hastalıklarını tedavi edici, kalp ve damarları koruyucu, kolesterol düşürücü, antiromatizmal, antikoagülan, antimikrobiyal, antimikotik etkisi gibi birçok etkiden söz edilmektedir. Çörek otunun hem tane hem de yağ formu antimikrobik amaçla kullanılmakta, çörek otu yağı mantar hastalıklarında antifungal olarak etki göstermektedir. Sitotoksik etkisi nedeniyle zehirlenmelerde sıklıkla antidot olarak kullanılmakta, idrar yolları ve böbrek hastalıklarında ise diüretik etkisinden yararlanılmaktadır. Mide bağırsak şikâyetlerini gidermede etkili olduğu, çörek otu yağının düz kasları gevşetici özelliği nedeniyle pek çok durumda antispazmodik olarak etki gösterdiği bilinmektedir. Antitümoral etkisinden dolayı kanser hastalıklarında, antiastmatik etkisinden dolayı da göğüs hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Sık kullanıldığı alanlardan biri de kadın hastalıkları ve doğumdur. Genç kadınlarda çörek otu tohumları ağızdan alındığında adet kanamasını uyarmaktadır. Menstrüel siklusu düzenlemek ve doğum sırasında da uterus kasılmalarını artırmak için ve süt salınımını artırdığı için de yararlanılmaktadır. Çörek otu tohumu taneleri hipertansif/hipotansif etkileri iyi bilindiğinden tansiyonun düzenlenmesinde, yağ metabolizması üzerine olan etkileri nedeniyle kan lipid seviyesinin düzenlenmesinde etkili olmaktadır. Çocuklarda cilt hastalıklarının tedavisinde, küçük çocuklarda ve genç yetişkinlerde ishal durumlarında antidiyaretik ve bulantı durumlarında antiemetik olarak kullanılmasının yanı sıra iyi bir iştah açıcı olduğu bilinmektedir. Çörek otunun genç erişkinlerde antihelmintik olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Oldukça geniş bir hastalık grubunda ve yaygın olarak kullanılan bir folklorik tıp bitkisi olarak Nigella Sativa, etkisi en iyi bilinen bitkilerden biridir.

Çörek Otunun Tarihteki Yeri

Çörek otunun tarihsel süreçte kullanımına değinmek konunun anlaşılmasını daha da kolaylaştıracaktır. Günümüz modern tıbbın kâşifi olarak isimlendirebileceğimiz Hipokrat’a göre karaciğer güçlendirme ve sindirim sisteminin sorunlarının ortadan kaldırılması için kullanılmıştır. Bununla beraber, çörek otu tanelerinin Hipokrat tarafından zehirli yılan ve zehirli akrep sokmaları, eski tümörler, dolama tedavisi ve deri döküntüsü, baş bölgesi iltihaplarında ve gribal enfeksiyonlarda kullanıldığından bahsedilmektedir. Modern bitki bilimin temelini attığı kabul edilen Penedius Dioskorides baş ağrısını ve diş ağrısını yatıştırmada, burun tıkanıklığını gidermede, bağırsak parazitlerini atmada çörek otu yağını kullanmıştır. De Materia Medica (Tıbbî Maddeler) ismiyle öğrenilen ünlü yapıtında, bitkilerin hangi bölgelerde üretimi yapıldığından ve faydalarından bahsetmiştir. Bununla beraber çörek otu tohumlarının adet düzensizliğini tedavi edici ve süt miktarını arttırıcı tesirinden ve idrar söktürücü özelliklerinden de bahsedilmektedir. Yapılan çalışmalarda timokinonun antikanser etkisi olduğunu ortaya çıkartmıştır. Mide kanseri için iyileştirici ve önleyici özelliği olduğu gözlemlenmiştir.
Arap/Yunan hekimlerince çörek otu taneleri ve yağı; kaliteli sağlıkta, yüksek ateşi düşürmede, soğuk algınlığında, baş ağrısını dindirmede, romatizmal ve farklı mikrobik enfeksiyon hastalıklarda, bağırsak parazitlerini atmada yararlanılır. İbni Sina’nın tıp tarihi olarak önemli bir kabul edilen “Kanun” adlı eserinde çörek otunun metabolizmayı uyaran ve halsizlik-uyuşukluk giderici tesiri bahsedilmektedir. Ayrıca çörek otunun akciğerleri geliştirdiğinden, sindirim kolaylığı ve toksinleri uzaklaştırıcı olarak fayda verdiğinden, yüksek ateşe karşı yararlı olduğundan, soğuk algınlığı, baş ve diş ağrısını dindirdiğinden, deri hastalıklarına karşı iyileştirici olduğundan ve kesik iyileştirme etkisinden, bağırsak parazitlerini atmada ve sürüngen, haşere sokmalarında tedavi yöntemi olarak kullanıldığını bildirmiş. Bunun yanında varlıklı besin ve enerji değeriyle çörek otu belirtilmekte ve çörek otu yağının vücut ısısını düzenlediğinden bahsedilmektedir. Çörek otu tohumu taneleri hipertansif/hipotansif etkileri iyi bilindiğinden tansiyonun dengelenmesinde, yağ metabolizması üzerine olan etkileri sebebiyle kan lipid düzeyinin düzenlenmesinde tesirli olmaktadır. Düşük metabolizma hızı ise birçok hastalığın etkeni olarak görülmektedir. Çörek otu tohumu uçucu yağlarının antimikrobiyal, antifungal, antienflamatuar, antikanserojen, antidiyabetik, antioksidan özelliklerinin bilimsel olarak tespit edilmiş olması, bu yağların; macunlar, ekmek, pastalar ve diğer unlu mamuller, peynir ve turşu gibi ürünlerde hoş koku verici olarak kullanımı dışında, koruyucu ve destekleyici birer tıbbi bitki olarak da kullanımını artırmıştır. Yararlılığından kozmetik ve diyet destekleri ile kahve, çay ve bazı salatalarda da yararlanılmaktadır.
Son yıllarda hem ülkemizde hem de Orta Doğu’da alternatif tıbbın gözde baharatlarından olan çörek otunun etkin maddesi timokinonun antikanserojenik etkileri bilinmektedir. Tutankamon’un mezar buluntuları arasında ortaya çıkarılan çörek otu yağına ilişkin örnek, onun eski çağlardan beri kullanıldığı hakkında fikir vermektedir. İyileştirici ve güzelleştirici etkilerinden dolayı Kleopatra tarafından da kullanıldığına ilişkin ipuçları bulunmaktadır. Günümüzün modern tıbbı, çörek otu bitkisinin uyarıcı etkisinden faydalanarak farklı grup hastalıkların tedavisine çalışmaktadır. Kullanım yöntemi etkinliği açısından önemlidir. Çörek otu bitkisi ve çörek otu yağı, çağlar boyunca dünyada özellikle Asya, Orta Asya ve Afrika’da folklorik tıp uygulamalarında sıklıkla kullanıldığı gibi günümüzde Amerika ve Avrupa’da da kullanılmaktadır.


Kaynakça:

  • Ragaa, HMS., (2010). Clinical and Therapeutic Trials of Nigella sativa. TAF Prev Med Bull, 9(5): 513-522.
  • İlisulu, K., (1992). İlaç ve Baharat Bitkileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 1256, Ankara
  • Seçmen, Ö., Gemici, Y., Görk. G., Bekat, L., Leblebici, E., (2000). Tohumlu Bitkiler Sistematiği. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 116. İzmir.
  • Tonçer, Ö., Kızıl, S., (2004). Effect of Seed Rate on Agronomic and Technologic Characters of Nigella sativa L. Internatıonal Journal of Agrıculture & Biology, 1560-8530/2004/06–3–529–532.
  • Akgören, G., (2011). Bazı Çörek Otu (Nigella sativa L.) Popülasyonlarının Tarımsal Özellikleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
  • Randhawa, M., & Al-Ghamdi, M, S., (2002). A review of the pharmaco-therapeutic effetcts of Nigella sativa. Pakistan J Med. Res, 41(2).
  • Gün, M., (2012). Holly Seed: Nigella sativa. Some Knowledge Corresponding to Nigella sativa’s Therapy Ailment. Lokman Hekim Journal, 2(1): 43-46.
  • Alhaj, N, H., Shamsudin, M, N., Alipiah, N, M., Zamri, H, F., (2010). Characterization of Nigella sativa L. Essential Oil-Loaded Solid Lipid Nanoparticles. American Journal of Pharmacology and Toxicology, 5(1): 52-57.
  • Güzelsoy, P., Aydın, S., & Başaran, N., (2018). Çörek Otunun (Nigella sativa L.) Aktif Bileşeni Timokinonun İnsan Sağlığı Üzerine Olası Etkileri, J Lit Pharm Sci, 7(2): 118-35.
  • Magner, LN., (1992). A History of Medicine, p.136
  • Bhatti, U, İ., Rehman, F, U., Khan, M, A., Marvat, S, K., (2009). Effect of Prophetic Medicine Kalonji ( Nigella sativa L) on Lipid Profil of Human Being. World Applied Sciences Journal, 6(8):1053-1057.
  • Burtis, M., & Bucar, F., (2000). Anioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytotherapy Research, 14:323-328.
  • Kumar, S., Negi, PS., Sankar, U., (2010). Antibacterial Activity of Nigella sativa L. Seed Extracts. British Journal of Pharmacology and Toxicology, 1(2): 96-100.
  • Vardar, D, Ö., Mollahaliloğlu, S., Öztaş, D., (2018). Examining the effects of phytochemicals used in phytotherapy on public health. J Health Sci Med, 1(4): 99-105.
  • Cheikh-Rouhou, S., Besbes, S., Hentati, B., Blecker, C., Deroanne, C., Attia, H., (2007). Nigella sativa L. Chemical compositionand physicochemical characteristics oflipid fraction. Food Chemistry, 101: 673–681.
  • Bulca, S., (2014). Çörek Otunun Bileşenleri Ve Bu Yağın Ve Diğer Bazı Uçucu Yağların Antioksidan Olarak Gıda Teknolojisinde Kullanımı. Journal of Adnan Menderes University Agricultural Faculty, 11(2): 29-36.
  • Sultan, MT., Butt, MS., Anjum, FM., Jamil, A., Akhtar, S., Nasır, M., (2009). Nutritional profile of indigenous cultivar of Black cumin seeds and antioxidant potential of its fixed and essential oil. Pak J Bot, 41: 1321-30.
  • Burtis, M., Bucar, F., (2000). Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytotherapy Research, 14:323-28.
  • Al-Jassir, MS., (1992). Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L.) seeds growing in Saudi Arabia. Food Chemistry, 45: 239-242.
  • Shah, S., Kasturi, SR., (2003). Study on antioxidant and antimicrobial properties of black cumin (Nigella sativa Linn). Journal Food Science Technology-Mysore, 40: 70-73.
  • Oğuz N Y. “Toplum, Bilim ve Tıp Etiği Açısından Alternatif Tıp ve Halk Tıbbı”, Bilim ve Ütopya Dergisi 1996, 25: 36-37.
  • Raza A, Asif AR, Yasin G (Uses of Nigella sativa (Ranunculae): A traditional Medicine. International Journal of Agriculture and Biology.3:184-18.
  • Al-Ghamdi, M, S (2003). Protective Effect of Nigella sativa Seeds Against Carbon Tetrachloride-induced Liver Damage. The American Journal of Chinese Medicine, Vol. 31, No. 5, 721-728.
  • Kanter, M., Coşkun, Ö., Budancamanak, M (2005). Hepatoprotective Effects of Nigella Sativa L and Urtica Dioica L on Lipid Peroxidation, Antioxidant Enzyme Systems and Liver Enzymes in Carbon Tetrachloride-Treated Rats. World J Gastroenterol, Vol.11, No.42, 6684-6688.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Dinamis Blog Çocuklarda İştahsızlık Probleminin Önüne Nasıl Geçilir

Çocuklarda İştahsızlık Probleminin Önüne Nasıl Geçilir?

Çocukların yeterli miktarda besin alamaması durumu iştahsızlık olarak tanımlanır. Ek gıdaya geçiş dönemleri, ilaçlar, sağlık sorunları, besin alerjileri gibi faktörler nedeniyle çocuklar iştahsızlık yaşayabilir. Çocuklarda iştahsızlık hem ebeveyn hem de çocuklar için stresli bir süreç olabilir. İştahın azaldığı dönemlerde çocukların ihtiyacı olan besin öğelerinin eksikliği görülür. Vitamin ve mineral gibi besin öğelerinin eksikliği çocuklarda büyüme ve gelişme sürecinin yavaşlamasına neden olur.

26
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Dinamis Melatonin Blog

Melatonin Uyku İlişkisi

İnsan yaşamının yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Uyku; sosyal, fizyolojik ve psikolojik alanlarda olumlu etkilerinin yanı sıra vücudun dinlenmesi için önemlidir. Kısacası sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun savunma mekanizmalarını destekleyici bir yaşam şekli sürdürmemiz gerekmektedir.

23
Ocak

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Vitaminler & Mineraller, Resveratrol, Guarana, L Karnitin, Astaksantin, Beta Glukan

Vitaminler & Mineraller, Resveratrol, Guarana, L-Karnitin, Astaksantin, Beta Glukan

Günümüz şartları göz önüne alındığında ve bugünkü yaşam tarzımız için gerekli olan besin öğeleri düşünüldüğünde yüksek potansiyelli vitamin, mineral, aminoasit, antioksidan etkili bitkilerin kullanımı sağlık açısından elzem olabilir.

10
Mart

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Bioperine Teknolojisi Ve Piperinin Biyoyararlanım Etkinligi

Bioperine Teknolojisi ve Piperinin Biyoyararlanım Etkinliği

Her sofrada bulunan karabiber üzerine daha önce hiç ayrıntılı düşünmüş müydünüz? Karabiber, tüm dünyada besin tatlandırmak için çağlar boyu kullanılan bir baharattır. Özellikle keskin tadı ve termojenik aktivitesi ile bilinir. Piperine, karabiberde bulunan ana bileşiktir ve bir gıda bileşeni olarak kendine özgü keskin tadın taşıyıcısıdır. Karabiber ekstraktının karakterini güçlendiren biyoyararlanımın arkasındaki anahtar bileşenin piperin olduğu bulunmuştur.

12
Ağustos

0 YORUM

DEVAMINI OKU
C Vitamini Hakkında Bilmediklerimiz

C Vitamini Hakkında Bilmediklerimiz

C vitamin kolesterol metabolizmasıyla yakından ilişkilidir. Kronik C vitamin eksikliğine maruz bırakılan kobayların kan plazmalarında kolesterol ve trigliserit düzeyleri artmıştır ve kolesterolün safra asidine dönüşümü yavaşlamıştır.

31
Mayıs

0 YORUM

DEVAMINI OKU
D Vitamini Eksikliği Nedir D Vitamini Eksikliğini Nasıl Önler Ve Nasıl Tedavi Edebiliriz

D Vitamini eksikliği nedir? D Vitamini eksikliğini nasıl önler ve nasıl tedavi edebiliriz?

D vitamini; yağda eriyen vitaminler arasında yer almakta olup aynı zamanda endojen olarak uygun biyolojik ortamda sentezlenebildikleri için hormon ve hormon öncüleri olan bir grup steroldür. En önemli etkisi kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemik mineralizasyonu üzerinedir. Bununla birlikte son yıllarda, D vitamini eksikliği ve yetersizliğinin yaygın kanserler, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, enfeksiyöz ve otoimmun hastalıkların dahil olduğu bir çok kronik hastalıkla ilişki içinde olduğu bulunmuştur.

4
Nisan

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Güzellik Vitamini Biotin

Güzellik Vitamini Biotin

Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, suda çözünen bir B kompleksi vitaminidir. Suda çözündüğü için günlük olarak alınması önemlidir.

19
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Cilt Ve Bağ Dokunun Mucizevi Desteği Kollajen Tip I,II&III

Cilt ve Bağ Dokunun Mucizevi Desteği Kolajen Tip I,II&III

Kolajen Nedir? Kolajen gıdalarla alınan bir proteindir. Yapısında protein yapı taşları olan amino asitler bulunur. Özellikle cilt ve bağ doku; ihtiyacı olan glisin, prolin ve hidroksiprolin esansiyal amino asitleri kollajen kaynağından karşılayabilir.

9
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kollajen Nedir, Neden Ve Nasıl Kullanılmalı

Kolajen nedir, neden ve nasıl kullanılmalı!

Kolajen Nedir? Kolajen gıdalarla alınan bir proteindir. Yapısında protein yapı taşları olan aminoasitler bulunur. Özellikle cilt ve bağ dokunun ihtiyacı olan esansiyel aminoasitleri kolajen kaynağından karşılanabilir.

12
Ağustos

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kollajen, Hyaluronik Asit, Koenzim Q10, Resveratrol

Kolajen, Hyaluronik Asit, Koenzim Q10, Resveratrol

Doğal yaşlanma zamanla gelişen ve hücre metabolizmasında oluşan oksijen radikalleri denen zararlı maddelerin neden olduğu hasar sonucu oluşur ve 20’li yaşların ortasında başlar. Günümüzde stres, işlenmiş gıdalarca yoğun beslenme, kafein, alkol ve sigara, çevre kirlilikleri vb. faktörler doğal yaşlanma sürecini hızlandıran dış faktörlerdir.

10
Mart

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kalp Ve Kolesterol Hastaları Dikkat

Kalp ve Kolesterol Hastaları Dikkat

Koenzim Q10 kullanımının, statin tedavisi almakta olan koroner arter hastalarındaki oksidan enzim aktivitesini ve inflamasyonu azaltabildiğine ve oluşan sırt ve bel ağrılarının azalacağına dair kanıtlar mevcuttur. 

4
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Omega 3

Omega 3

Temel yağ asitleri vücut tarafından üretilemeyen, tüketilen gıdalarla veya destek olarak alınması gereken yağ asitleridir. Temel yağ asitlerinin iki ailesi vardır; Omega 3 ve Omega 6. Bu iki yağ asidi grubunun dengeli alınması sağlıklı bir vücut için önemli beslenme alışkanlıklarından birisidir.

4
Aralık

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Glukozamin Kondroitin MSM Hyaluronik Asit

Glukozamin Kondroitin MSM Hyaluronik Asit

Vücudumuzun hareket sistemini oluşturan temel yapılardan birisi eklemlerdir. Kemiklerimiz arasındaki birleşim alanları olan eklemlerin vücutta bulundukları yere ve işlevlere göre farklı türleri vardır. Özellikle temel hareketleri sağlayan diz, el bileği gibi alanlardaki eklemlerde, eklemlerin kapsülle çevrili bir eklem boşluğu mevcuttur. Eklem yüzleri kıkırdakla örtülüdür ve eklem boşluğunu eklem sıvısı (sinovyal sıvı) doldurur.

4
Aralık

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Beta Glukan

Beta Glukan

Beta glukan ekmek mayasının hücre duvarından (Saccharomyces cerevisae) elde edilen polisakkarit yapısında bir moleküldür.

28
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
L Karnitin Yeşil Çay Ginseng

L-Karnitin Yeşil Çay Ginseng

Kilo kontrolü günümüzdeki beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve hareket kısıtlılığına bağlı olarak giderek daha zor kontrol edilebilir hale gelmektedir. Fazla kilo ve obezite diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi pek çok kronik hastalıkta major risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre;

4
Aralık

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Koenzim Q10

Koenzim Q10

Koenzim Q10 vücutta doğal olarak bulunan ve hücrelerde enerji üretimi için gerekli olan vitamin benzeri bileşiktir. İlk olarak 1957’de izole edilen Koenzim Q10, besinlerden enerji elde etmede büyük önemi olan bir maddedir. Yaşın ilerlemesiyle, statin grubu ilaçların ve bazı beta blokörlerin kullanımıyla vücuttaki Koenzim Q10 seviyeleri azalır.

27
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Co Enzyme Q10 Hakkında Bilmediklerimiz

Co-Enzyme Q10 Hakkında Bilmediklerimiz

Koenzim Q10 yağda eriyen vitamin benzeri bir maddedir. Yaygın olarak ubiquinon, CoQ, CoQ10 veya vitamin Q10 da olarak bilinir. Koenzim Q10 ilk olarak 1957 yılında kalp, beyin, karaciğer ve böbrek gibi enerji tüketimi yüksek olan dokularda ve sığır kalbinin mitokondrisinde bulunmuştur. 1978’de Peter Mitchell Co-Q10’in biyolojik enerji transferindeki rolünün kanıtlamasıyla Nobel ödülü almıştır.

4
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
İnfertilite Tedavisinde Co Enzyme Q10 Takviyeleri

İnfertilite Tedavisinde Co-Enzyme Q10 Takviyeleri

Oksidan madde fazlalığı sperm hücrelerini zayıflatır ve erkek doğurganlığını negatif yönde etkiler. Koenzim Q10, antioksidan özellikleri ile serbest radikallerin sperm üzerinde olan negatif etkilerini engeller.

16
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Quercetinin Covid Üzerindeki Etkinliği

Quercetinin Covid Üzerindeki Etkinliği

Son zamanlarda yayınlanan birçok makalede, quercetinin etki mekanizmaları gözden geçirilerek immünolojik yanıtları üzerindeki etkisine odaklanılmıştır. Bunun COVID-19 hastalarındaki etkinliği araştırılmıştır. Araştırmalar, SARS-CoV-2’nin iltihabı yükselttiğini ve NLRP3 iltihabını aktive ettiğini, bunun bir sitokin fırtınasına ve yıkıcı iltihaplanmaya yol açtığını ve COVID-19 hastalarında ALI / ARDS’ye neden olduğunu göstermiştir.

24
Mayıs

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Sambucus Nigra

Sambucus Nigra

Sambucus Nigra, grip, soğuk algınlığı, bakteriyel sinüzit ve bronşit tedavisine yardımcı, antioksidan ve bağışıklıkla ilgili özellikler de dahil olmak üzere vücutta çeşitli biyokimyasal ve farmakolojik etkilere sahip oldukları gösterilmiş flavonoidleri içerir.

30
Mayıs

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Sakin Ol Nedir Passiflora Melissa Valerian Ekstresi Ne Işe Yarar

Sakin ol! Passiflora-Melissa-Valerian Ekstresi Nedir?

6
Şubat

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kalp Hastalığı Salgınının Ardındaki Sinsi Düşman “Kolesterol”

Kalp Hastalığı Salgınının Ardındaki Sinsi Düşman “Kolesterol”

İyi Kolesterol (HDL-Kolesterol) – Kötü Kolesterol (LDL-Kolesterol) Nedir? Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimedikleri için lipoprotein denen paketler halinde taşınırlar. Bunlardan kolesterolü taşıyanlar iki cinstir, bunlar kötü kolesterol olarak bilinen LDL-Kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL- Kolesteroldür.

30
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Dinamis Blog Ananas Abuklarindaki Bromelain Mucizesi

Ananas Kabuklarındaki Bromelain Mucizesi

Bromelain ananastan elde edilen ve özellikle proteinlerin sindirimini sağlayan bir enzimdir. Proteinlerin düzgün  parçalanmasına ve emilmesine yardımcı olur. İyi sindirilmemiş proteinler çeşitli sindirim sorunlarına ve besin alerjilerine yol açar.

4
Ocak

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Resveratrol, Koenzim Q10, Astaksantin

Resveratrol, Koenzim Q10, Astaksantin

Japon Poligonumu (Polygonum cuspidatum) kök ekstresi %50 resveratrol içerir. Resveratrol bir fitoaleksindir, yani bitkilerin bakteri ve funguslara karşı savunma için ürettiği bir enzimdir. 1940 yılında keşfedilen bu molekül, önceleri sadece kanser tedavisi için kullanılmaktaydı.

8
Kasım

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çocuğunuz Taze Sebze Meyve Yemiyorsa

Çocuğunuz Taze Sebze Meyve Yemiyorsa

Sterilize besinlerle besinlerle beslenen ve ayrıca C vitamini almayan çocuklarda skorbüt hastalığı görülür. Femurun alt ucunda, diş etlerinde, böbrek ve barsaklarda, deri altında geniş kanamalar yanında, kemik ve dişlerde peteşiler görülür. Kemiklerin büyümesi duraklar. Hücreler arası kolajen gelişemez. Kolay kemik kırılmaları gözlenir.

3
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kolesterol Neden Önemlidir?

Kolesterol Neden Önemlidir?

Kan kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp damar hastalığı tehlikesini arttırır.

1
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çerez Politikamız
Çerez Politikamız İnternet sitemizin kullanımına ilişkin ölçüm yapmak ve böylece ziyaret deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. KVKK Aydınlatma Beyanımız