
Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, diğer B grubu vitaminler gibi suda çözünür bu nedenle günlük olarak alınması önemlidir.
Biotin saç cilt tırnak güzelliği haricinde; yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında koenzimdir. Hücre gelişiminde önemli rol oynar, kan şeker seviyesini dengelemede rol alır. Kemik iliğinde hücre yapımı ve sinir dokuları yenilenmesinde görev alır.
Başta baklagiller ve et ürünleri olmak üzere, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve badem gibi kuruyemişler, pişmiş yumurta sarısı, balık ve patates gibi gıdalarda bulunur. Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretilir.
- Eksikliğinde en önemli belirtileri yorgunluk ve iştahsızlıktır. Saç dökülmesi ve erken beyazlaşan saçlar, gözde kızarıklık, ciltte kuruluk, pullanma, kas ağrıları, işitmede azalma, saçın yağlanması ve kaşınması, tırnak kırılması, kolesterol yükselmesi, mide bulantısı gibi reaksiyonlara sebebiyet vermektedir.
- Günlük doz; saç veya tırnaktaki sorunun büyüklüğüne göre 1000 mcg ile 5000 mcg arasında değişir, 1000 mcg daha çok sorun olmayan saçta kalite ve uzama hızını artırmak amaçlı, daha yüksek dozlar ise kırılma, çatallanma ve dökülme gibi sorunlarda önerilir. Günlük doz bir defada alınabilir. Aç veya tok alınması önemli değildir. Gece yatarken alınması daha iyi emilmesini sağlar. Yüksek dozda alımının bir zararı yoktur, fazla alınan miktar idrarla atılır. Biotin takviyeleri güvenle kullanılabilir.
- Etkileri; saç kalitesini artırır, saçın çapı ve uzama hızı %30 civarında artar. Saçın güneş ışığı, toz, kir gibi doğal etkilere ve boya fön gibi kuaförlük hizmetlerinden kaynaklanan zararlara daha fazla dayanmasını sağlar. Saçın döngüsündeki ana geni uzatarak saç dökülmesini azaltır.
- Sağlıklı saç ve cildin anahtarı biotin olduğundan saç kaybı, kırılgan saçlar ve tırnaklar biotin eksikliğinin işareti olabilir. Tırnakta kırılma yumuşama, beyaz noktalar oluşması biotin eksikliği düşündürmelidir. İnsülinden bağımsız diyabet hastaları biotin takviyesi alabilir. Yapılan bir çalışma, 1 ay boyunca günde 9000 mikrogram biyotin takviyesinin insülinden bağımsız diyabette kan şekerini neredeyse yarı yarıya düşürdüğünü göstermiştir.
Kaynak:
FAO/WHO expert consultation on human vitamin and mineral requirements, 2004.