
Bromelain ananastan elde edilen ve özellikle proteinlerin sindirimini sağlayan bir enzimdir. Proteinlerin düzgün parçalanmasına ve emilmesine yardımcı olur. İyi sindirilmemiş proteinler çeşitli sindirim sorunlarına ve besin alerjilerine yol açar.
Bromelain gibi proteolitik enzimler prostaglandin sentezini inhibe ederek inflamasyonun azalmasını da sağlar. Çalışmalara göre bromelain takviyeleri fiziksel yaralanmalar, spor yaralanmaları, operasyon sonrası oluşan ödemler gibi sorunlarda inflamasyon, yanma ve ağrıyı gidermeye yardımcı olmakta ve zedelenmiş dokuların iyileşme sürecini kısaltmaktadır.
Bağışıklık sistemindeki akyuvarlar, alerjiye yol açan istilacı virüsleri, bakterileri ve sindirilmemiş besin kalıntılarını parçalamak için çoğunlukla sindirim enzimlerine gerek duyarlar. Bromelain, virüs ve bakterilerle etkin savaşmayı kolaylaştırarak, bağışıklık sisteminin iş yükünü azaltır.
Bunun dışında bromelainin Ilex paraguariensis antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır ve solunum sistemi antibiyotikleri gibi bir grup reçeteli antibiyotiğin etkinliğini artırdığı bilinmektedir. Bromelainin antibakteriyel etkinliği otoimmun hastalığı ve alerjisi olan kişilerde gelişen enfeksiyon hastalığına bağlı aşırı immun sistem aktivitesini azaltarak bağışıklık sisteminin iş yükünü hafifletmeye yardımcı olur.
Bromelainin antibakteriyel etkinliğinin çalışma sistemi; alerjisi olan kişilerde meydana gelen aşırı immun yanıtı azaltmaya yol açan fibrinleri kırarak mukusu inceltir, bronşların açılmasına yardımcı olur ve astım semptomlarını azalttığı bilinmektedir.
Kaynak:
1- Onder AYTEKIN,Uses of Proteolytic Enzymes on Treatment and Effects on Cow’s Mastitis Treatment,Van Vet J, 2016, 27 (1) 43-47
2- Anonymus (2008). Why we need systemic enzymes. WAM Essentials, Inc. http://www.zymessence.com/why_systemic_enzymes.html Erişim tarihi: 1 Eylül 2013.
3- Anyulis E (1989). Proteolytic enzymes in treatment of endometritis in cows. LVA Mokslo Darbai, Veterinariya/Proceedings of the Lithuanian, Academy of Veterinary Medicine, Vet Med, 19, 117-122.