Cranberry Meyvesini Tanıyalım

Cranberry Meyvesini Tanıyalım

Cranberry taze meyve (%5) olarak fazla tüketilmemekte olup meyve suyu (% 60), sos ve kuru meyve (%35) olarak kullanılmaktadır. Tozu ve ekstraktı gıda ürünleri ve diyet takviyelerinde kullanılmaktadır. Cranberry, antibakteriyal, antiviral, antimutajenik, antikarsinojenik, antitumorojenik, antianjiyogenik, antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri olan zengin bir polifenol aynağıdır. *1

Yapısındaki şekerler (sakkaroz, glikoz, fruktoz), asitler (malik, sitrik, benzoik asit) ve taninler (kinik asit) meyveye ekşi tatlı karışımı bir lezzet vermektedir. Cranberry meyvesi yapısında A, B1, B2, B3, B6, B9, E, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve iyot mineralleri, pektinleri, lifleri ve organik asitleri içermektedir.*2

Meyve ve sebzelere kırmızıdan mora kadar değişen rengi veren antosiyaninler şekerlerin antosiyanidinler ile glikozid bağ yapması sonucu oluşmaktadır. Cranberry yüksek konsantrasyonda antosiyanin içermekte olup miktarı, çeşit, boyut ve meyve olgunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Siyanidin 3-O-galaktosidaz, Siyanidin 3-O-arabinosidaz, Peonidin 3-O-galaktosidaz ve Peonidin 3-O-arabinosidaz cranberryde yoğun olarak bulunan antosiyaninlerdir.*3

Klinik çalışmalar cranberry meyvesinin diyetle alımı sonrasında içerdiği A tipi proantosiyanidinin üriner sistemde anti adezyon yanıt oluşturarak idrar yolu enfeksiyonuna neden olan Escherichia coli bakterisinin mesane hücre reseptörlerine yapışmasına engel olarak enfeksiyonu önlediğini göstermektedir.*4

İdrar yolu enfeksiyonunun erkeklere oranla daha yüksek görüldüğü kadınlarda yapılan çalışmada, 66 yaş grubunda antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen kronik pyelonefrit (üst idrar yolu enfeksiyonu) hastası kadınlara 8 hafta boyunca günde iki kez 180 ml cranberry meyve suyu olarak verilmiş, sonuçta enfeksiyonda azalma tespit edilmiş ve 9 ay sonra enfeksiyonun tamamen iyileştiği görülmüştür.*5


Kaynaklar:
1-COTE ve ark., 2010
2-USDA, 2016
3-Vvedenskaya ve Vorsa, 2004
4-Howell ve ark., 2010
5-Blumberg ve ark., 2013

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Doğal Destek Sambucus Nigra Elderberry

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Doğal Destek: Sambucus Nigra / Elderberry

Kara mürver (Sambucus nigra) geleneksel tıpta yıllardır bilinen ve kullanılan bitkisel takviyelerden biridir. Dikkat çekici tedavi edici özellikleri ile bilim çevresinin de ilgisini çekmiş, ve hakkında yüzlerce klinik çalışma yapılmıştır.

3
Nisan

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Sakin Ol Nedir Passiflora Melissa Valerian Ekstresi Ne Işe Yarar

Sakin ol! Passiflora-Melissa-Valerian Ekstresi Nedir?

6
Şubat

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Cranberry With Vit C

Cranberry with Vit-C

Cranberry kırmızı ayı üzümü ve turna yemişi olarak da bilinen kızılcıkgillerden bir meyvedir.

21
Mart

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Enginar Devedikeni (Artichoke Milk Thistle)

Enginar Devedikeni (Artichoke Milk Thistle)

Artichoke (Cynara scolymus) Enginar Bitkisi, Milk Thistle (Silybum marianum) da ülkemizde Devedikeni veya Meryemana Dikeni olarak bilinen aynı familyanın türleridir. Batı Avrupa ve Amerikanın bazı bölgelerinde de yetişen ve etken maddesi Silimarin ve Sinarin olan bir bitkidir.

7
Kasım

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Mucizevi Besin Zerdeçal Nedir

Mucizevi Besin: Zerdeçal Nedir?

Kurkumin, hint safranı (zerdeçal) olarak bilinen Curcuma longa bitkisinin kök kısmından elde edilen,  parlak sarı renkte polifenol türevi bitkisel bir ekstrattır. Curcuma longa bitkisi; Asya tıbbında binlerce yıldır kullanılmasına karşın, yaklaşık %8’ini oluşturan kurkumin ilk defa 1910 yılında keşfedilmiştir.

7
Kasım

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Dinamis Blog Ananas Abuklarindaki Bromelain Mucizesi

Ananas Kabuklarındaki Bromelain Mucizesi

Bromelain ananastan elde edilen ve özellikle proteinlerin sindirimini sağlayan bir enzimdir. Proteinlerin düzgün  parçalanmasına ve emilmesine yardımcı olur. İyi sindirilmemiş proteinler çeşitli sindirim sorunlarına ve besin alerjilerine yol açar.

4
Ocak

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çerez Politikamız
Çerez Politikamız İnternet sitemizin kullanımına ilişkin ölçüm yapmak ve böylece ziyaret deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. KVKK Aydınlatma Beyanımız