Sakin ol! Nedir Passiflora-Melissa-Valerian Ekstresi? Ne işe yarar?

Sakin Ol Nedir Passiflora Melissa Valerian Ekstresi Ne Işe Yarar

Passiflora (Çarkıfelek)

Passifloranın Türkçe adı çiçeklerinden dolayı ‘çarkıfelek’. İşte bu türlerden bilimsel adı Passiflora incarnata olanı eczacılıkta kullanılıyor. Vatanı Kuzey Amerika. Dünyaya buradan yayılmış. Buna tıbbi passiflora diyoruz.”
Avrupa İlaç Kurumu (AİK) passiflorayı ‘Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün’ olarak kabul etmektedir;

• Sağlık Bakanlığı passiflora preparatlarının prospektüslerinde, ‘Huzursuzluk, endişe, adet görme ve menapoz dönemindeki ruhsal sıkıntı ve gerginlikte, uykusuzluk gibi şikayetlerin giderilmesinde destekleyici olarak kullanılır’ ifadesi ile satışa sunulmasını kabul etmiştir.
• Etkisi zaman içinde görülmektedir. Yani etkileri hemen değil, passiflora ürününün kullanılmasından 5-6 gün sonra ortaya çıkmaya başlar.
• Passiflora incarnata L.’nin parçalarından elde edilen ekstraktlar ve sıvı ekstraktları, bitkisel sedatiflerin bileşenleri olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok farmakolojik araştırma Passiflora herba’nın sedatif etkilerini doğrulamaktadır. Bazı çalışmalardan da anksiyolitik etkiler çıkarılabilir. Passionflower esas olarak kombinasyonlarda kullanıldığı için, tek ilacın klinik çalışmaları mevcut değildir. Farmakolojik verilere dayanarak, geleneksel kullanım deneyimleri ve kombinasyonlardaki kullanımları Passiflora ekstreleri uykuya dalmakta güçlük çeken sıkıntı, huzursuzluk ve sinirlilik fito terapisinde önemli bir faktördür.(1)

Melissa (Oğul Otu)

Melissa officinalis, İran’ın bazı bölgelerinde yetiştirilen bir bitkidir. Limon melisa yaprakları, Melissa officinalis L (Lamiaceae), İran halk tıbbında sindirim, karminatif, antispazmodik, sedatif, analjezik, tonik ve diüretik özellikleri ve fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar için kullanılır.
2016 yılına kadar PubMed, Medline, Web of Science ve IranMedex veritabanlarında melissa officinalis ile yapılan araştırmalar “ Melissa officinalis ” dir.L, “antioksidan özellikler”, “oksidatif stres”, “oksidatif hasar”, “ROS” terimleri ile taranarak çalışmalar analiz edilmiştir. Analiz sonucu ilk önce antimikrobiyal aktivite (antiparazitik, anti bakteriyel, antiviral, vb.), spazm önleme ve uykusuzluk özellikleri de dahil olmak üzere bu bitkinin geleneksel kullanımı gözden geçirilmiştir. Daha sonra antioksidan özellikleri gözden geçirildi. Çeşitli çalışmalar, Melissa officinalis L’nin yüksek miktarda flavonoidler, rosmarik asit, gallik asit, fenolik içerikler de dahil olmak üzere kimyasal bileşenleri sayesinde yüksek miktarda antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Birçok çalışma Melissa officinalis’in antioksidatif etkilerini doğruladı; Bu nedenle, oksidatif stresle ilişkili hastalıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesindeki etkisi güvenilir olabilir sonucuna ulaşılmıştır.

Tarihsel olarak, limon balsamının- melissa- oğul otu , yatıştırıcı / sakinleştirici, anti-gaz, ateş düşürücü, antibakteriyel, spazmolitik,hipotansif, hafızayı güçlendirici, adet uyarıcı ve tiroid ile ilişkili etkilere sahip olduğu söylenir; antiviral ve antioksidan aktiviteler; antifungal, antiparaziter ve antispazmolitik aktiviteler, mide gazı, astım, bronşit, amenore, kalp yetmezliği, aritmi, ülser ve yaralar. Ayrıca baş ağrısı, hazımsızlık, kolik, mide bulantısı, sinirlilik, anemi, vertigo, senkop, halsizlik, uykusuzluk, epilepsi, depresyon, psikoz ve histerinin tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.(1,2,3,4)

Valerian (Kedi Otu)

Kediotu, sinir sistemini strese karşı teskin edici aracı madde olarak uzun bir geçmişten beri kullanılan bir üründür. Yakın geçmişte benzer yararlar sağlayan başka aracı maddeler de tüketicilerin kullanımına sunulmuş isede, kediotu piyasadaki en popüler bitkisel karışımlardan biri olarak kalmayı sürdürmekte ve özellikle Avrupa’da yaygın surette kullanılmaya devam etmektedir.
Kediotu, yatıştırıcı özellikli tıbbi ilaçlarla çoğu kez ilişkilendirilen yan etkilere sebep olmaksızın, vücudun teskin edilmesini ve uyku kalitesinin iyileştirilmesini sağlayan bileşen maddeler içermektedir. (1, 2, 3)
Kediotunun merkezi sinir sistemini çok hafif ölçekte uyuşturduğu ve gastrointestinal sistemin düz kaslarının gevşetilmesini sağladığı düşünülmektedir. (4, 5)
Yürütülen çalışmalarda ayrıca, kediotunun beyin faaliyetlerinin modüle edilmesinde (dengelenmesinde ve ayarlanmasında) katkıda bulunuyor olabileceği ortaya konulmuştur. (6)
Deneylerde kediotu özünün sağlıklı denekler üzerinde ruh hallerinde değişikliklere yol açmadığı veya psikomotor ve idrak performanslarını zayıflatmadığı görülmüş ve benzeri ürünlerden çok daha az yan etkiye rastlanmıştır. Bu nedenlerden dolayı, kediotu uykusuzluğun tedavisinde ilaçlara alternatif bir ürün olarak değerlendirilebilir. (7, 8)

KULLANIM ALANLARI

• Vücudun rahatlamasını ve gevşemesini sağlar (1, 2, 3,4,5,6)
• Uykuyu teşvik eder (7, 8)
• Kuruntu ve huzursuzluk hallerine iyi gelir (1, 2, 3,4,5,6)
• Sinirleri sakinleştirir (1, 2, 3,4,5,6)


Kaynak:


Passiflora:
1. Krenn L1.[Passion Flower (Passiflora incarnata L.)–a reliable herbal sedative].Wien Med Wochenschr. 2002;152(15-16):404-6.
Melissa:
1. Sepide Miraj, PhD,1 Rafieian-Kopaei, PhD,1 and Sara Kiani1Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective.J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jul; 22(3): 385–394.
2. Bahmani M, Farkhondeh T, Sadighara P. The anti-parasitic effects of Nicotina tabacum on leeches. Comp Clin Pathol. 2012;21:357–359.
3. Bahmani M, Karamati SA, Banihabib EKH, Saki K. Comparison of effect of nicotine and levamisole and ivermectin on mortality of leech. Asian Pac J Trop Dis. 2014;4(suppl 1):477–480.
4. Bahmani M, Banihabib EKH. Comparative assessment of the anti-Annelida (Limnatisnilotica) activity of nicotine with niclosamide. Global Vet. 2013;10:153–157.
Valerian:
1. Lindahl O, Lindwall L. Double Blind Study of Valerian Preparations. Pharmacol. Biochem. Behav. 1989;32(4):1065-66.
2. Leathwood PD, et al. Aqueous Extract of Valerian Root (Valeriana officinalis L.) Improves Sleep Quality in Man. Pharmacol Biochem Behav. 1982;17:65-71.
3. Balderer G, et al. Effect of Valerian on Human Sleep. Psvchopharmacology. 1985;87:406-09.
4. Wagner H, et al. On the Spasmolytic Activity of Valeriana Extracts. Planta Med. 1979;37(1):84-86.
5. Hendriks H, et al. Pharmacological Screening of Valerenal and Some Other Components of Essential Oil of Valeriana officinalis. Planta Medica. 1985;51:28-31.
6. Santos MS, et al. Synaptosomal GABA Release as Influenced by Valerian Root Extract–Involvement of the GABA Carrier. Arch Int Pharmacodyn Ther. 1994;327(2):220-31.
7. Gutierrez S, Ang-Lee MK, Walker DJ, Zacny JP. Assessing subjective and psychomotor effects of the herbal medication valerian in healthy volunteers. Pharmacol Biochem Behav. May2004;78(1):57-64.
8. Hallam KT, Olver JS, McGrath C, Norman TR. Comparative cognitive and psychomotor effects of single doses of Valeriana officianalis and triazolam in healthy volunteers. Hum Psychopharmacol. Dec2003;18(8):619-25.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Corek Otu Nigella Sativa Dinamis Blog

Çörek Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Nigella sativa, çörek otu veya siyah kimyon olarak bilinen ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Bu bitki aynı zamanda "Her derde deva ilaç" olarak da anılır. Bitkinin tohumları siyah renklidir ve özel bir kokuya sahip acımsı bir tatları vardır. Nigella sativa, yaklaşık olarak 20-30 cm yüksekliğe ulaşabilen, güzel kokulu bir bitkidir ve otsu bir bitkidir. Bitki, tıp alanında antihistaminik, antidiyabetik, antihipertansif, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca, nörolojik hastalıklar ve kısırlık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir...

6
Nisan

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Dinamis Melatonin Blog

Melatonin Uyku İlişkisi

İnsan yaşamının yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Uyku; sosyal, fizyolojik ve psikolojik alanlarda olumlu etkilerinin yanı sıra vücudun dinlenmesi için önemlidir. Kısacası sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun savunma mekanizmalarını destekleyici bir yaşam şekli sürdürmemiz gerekmektedir.

23
Ocak

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Bioperine Teknolojisi Ve Piperinin Biyoyararlanım Etkinligi

Bioperine Teknolojisi ve Piperinin Biyoyararlanım Etkinliği

Her sofrada bulunan karabiber üzerine daha önce hiç ayrıntılı düşünmüş müydünüz? Karabiber, tüm dünyada besin tatlandırmak için çağlar boyu kullanılan bir baharattır. Özellikle keskin tadı ve termojenik aktivitesi ile bilinir. Piperine, karabiberde bulunan ana bileşiktir ve bir gıda bileşeni olarak kendine özgü keskin tadın taşıyıcısıdır. Karabiber ekstraktının karakterini güçlendiren biyoyararlanımın arkasındaki anahtar bileşenin piperin olduğu bulunmuştur.

12
Ağustos

0 YORUM

DEVAMINI OKU
C Vitamini Hakkında Bilmediklerimiz

C Vitamini Hakkında Bilmediklerimiz

C vitamin kolesterol metabolizmasıyla yakından ilişkilidir. Kronik C vitamin eksikliğine maruz bırakılan kobayların kan plazmalarında kolesterol ve trigliserit düzeyleri artmıştır ve kolesterolün safra asidine dönüşümü yavaşlamıştır.

31
Mayıs

0 YORUM

DEVAMINI OKU
D Vitamini Eksikliği Nedir D Vitamini Eksikliğini Nasıl Önler Ve Nasıl Tedavi Edebiliriz

D Vitamini eksikliği nedir? D Vitamini eksikliğini nasıl önler ve nasıl tedavi edebiliriz?

D vitamini; yağda eriyen vitaminler arasında yer almakta olup aynı zamanda endojen olarak uygun biyolojik ortamda sentezlenebildikleri için hormon ve hormon öncüleri olan bir grup steroldür. En önemli etkisi kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemik mineralizasyonu üzerinedir. Bununla birlikte son yıllarda, D vitamini eksikliği ve yetersizliğinin yaygın kanserler, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, enfeksiyöz ve otoimmun hastalıkların dahil olduğu bir çok kronik hastalıkla ilişki içinde olduğu bulunmuştur.

4
Nisan

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Güzellik Vitamini Biotin

Güzellik Vitamini Biotin

Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, suda çözünen bir B kompleksi vitaminidir. Suda çözündüğü için günlük olarak alınması önemlidir.

19
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kalp Ve Kolesterol Hastaları Dikkat

Kalp ve Kolesterol Hastaları Dikkat

Koenzim Q10 kullanımının, statin tedavisi almakta olan koroner arter hastalarındaki oksidan enzim aktivitesini ve inflamasyonu azaltabildiğine ve oluşan sırt ve bel ağrılarının azalacağına dair kanıtlar mevcuttur. 

4
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Co Enzyme Q10 Hakkında Bilmediklerimiz

Co-Enzyme Q10 Hakkında Bilmediklerimiz

Koenzim Q10 yağda eriyen vitamin benzeri bir maddedir. Yaygın olarak ubiquinon, CoQ, CoQ10 veya vitamin Q10 da olarak bilinir. Koenzim Q10 ilk olarak 1957 yılında kalp, beyin, karaciğer ve böbrek gibi enerji tüketimi yüksek olan dokularda ve sığır kalbinin mitokondrisinde bulunmuştur. 1978’de Peter Mitchell Co-Q10’in biyolojik enerji transferindeki rolünün kanıtlamasıyla Nobel ödülü almıştır.

4
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
İnfertilite Tedavisinde Co Enzyme Q10 Takviyeleri

İnfertilite Tedavisinde Co-Enzyme Q10 Takviyeleri

Oksidan madde fazlalığı sperm hücrelerini zayıflatır ve erkek doğurganlığını negatif yönde etkiler. Koenzim Q10, antioksidan özellikleri ile serbest radikallerin sperm üzerinde olan negatif etkilerini engeller.

16
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Sambucus Nigra

Sambucus Nigra

Sambucus Nigra, grip, soğuk algınlığı, bakteriyel sinüzit ve bronşit tedavisine yardımcı, antioksidan ve bağışıklıkla ilgili özellikler de dahil olmak üzere vücutta çeşitli biyokimyasal ve farmakolojik etkilere sahip oldukları gösterilmiş flavonoidleri içerir.

30
Mayıs

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Doğal Destek Sambucus Nigra Elderberry

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Doğal Destek: Sambucus Nigra / Elderberry

Kara mürver (Sambucus nigra) geleneksel tıpta yıllardır bilinen ve kullanılan bitkisel takviyelerden biridir. Dikkat çekici tedavi edici özellikleri ile bilim çevresinin de ilgisini çekmiş, ve hakkında yüzlerce klinik çalışma yapılmıştır.

3
Nisan

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Cranberry With Vit C

Cranberry with Vit-C

Cranberry kırmızı ayı üzümü ve turna yemişi olarak da bilinen kızılcıkgillerden bir meyvedir.

21
Mart

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Cranberry Meyvesini Tanıyalım

Cranberry Meyvesini Tanıyalım

Cranberry taze meyve (%5) olarak fazla tüketilmemekte olup meyve suyu (% 60), sos ve kuru meyve (%35) olarak kullanılmaktadır. Tozu ve ekstraktı gıda ürünleri ve diyet takviyelerinde kullanılmaktadır. Cranberry, antibakteriyal, antiviral, antimutajenik, antikarsinojenik, antitumorojenik, antianjiyogenik, antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri olan zengin bir polifenol kaynağıdır.

2
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kalp Hastalığı Salgınının Ardındaki Sinsi Düşman “Kolesterol”

Kalp Hastalığı Salgınının Ardındaki Sinsi Düşman “Kolesterol”

İyi Kolesterol (HDL-Kolesterol) – Kötü Kolesterol (LDL-Kolesterol) Nedir? Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimedikleri için lipoprotein denen paketler halinde taşınırlar. Bunlardan kolesterolü taşıyanlar iki cinstir, bunlar kötü kolesterol olarak bilinen LDL-Kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL- Kolesteroldür.

30
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Enginar Devedikeni (Artichoke Milk Thistle)

Enginar Devedikeni (Artichoke Milk Thistle)

Artichoke (Cynara scolymus) Enginar Bitkisi, Milk Thistle (Silybum marianum) da ülkemizde Devedikeni veya Meryemana Dikeni olarak bilinen aynı familyanın türleridir. Batı Avrupa ve Amerikanın bazı bölgelerinde de yetişen ve etken maddesi Silimarin ve Sinarin olan bir bitkidir.

7
Kasım

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Mucizevi Besin Zerdeçal Nedir

Mucizevi Besin: Zerdeçal Nedir?

Kurkumin, hint safranı (zerdeçal) olarak bilinen Curcuma longa bitkisinin kök kısmından elde edilen,  parlak sarı renkte polifenol türevi bitkisel bir ekstrattır. Curcuma longa bitkisi; Asya tıbbında binlerce yıldır kullanılmasına karşın, yaklaşık %8’ini oluşturan kurkumin ilk defa 1910 yılında keşfedilmiştir.

7
Kasım

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Dinamis Blog Ananas Abuklarindaki Bromelain Mucizesi

Ananas Kabuklarındaki Bromelain Mucizesi

Bromelain ananastan elde edilen ve özellikle proteinlerin sindirimini sağlayan bir enzimdir. Proteinlerin düzgün  parçalanmasına ve emilmesine yardımcı olur. İyi sindirilmemiş proteinler çeşitli sindirim sorunlarına ve besin alerjilerine yol açar.

4
Ocak

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çocuğunuz Taze Sebze Meyve Yemiyorsa

Çocuğunuz Taze Sebze Meyve Yemiyorsa

Sterilize besinlerle besinlerle beslenen ve ayrıca C vitamini almayan çocuklarda skorbüt hastalığı görülür. Femurun alt ucunda, diş etlerinde, böbrek ve barsaklarda, deri altında geniş kanamalar yanında, kemik ve dişlerde peteşiler görülür. Kemiklerin büyümesi duraklar. Hücreler arası kolajen gelişemez. Kolay kemik kırılmaları gözlenir.

3
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kolesterol Neden Önemlidir?

Kolesterol Neden Önemlidir?

Kan kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp damar hastalığı tehlikesini arttırır.

1
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çerez Politikamız
Çerez Politikamız İnternet sitemizin kullanımına ilişkin ölçüm yapmak ve böylece ziyaret deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. KVKK Aydınlatma Beyanımız