Vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu eser minerallerden birisi de krom mineralidir. Krom insülin duyarlılığına, protein, karbonhidrat ve lipit metabolizmasının düzenlenmesinde etkilidir. Besinler ile alındığında emilimi oldukça düşüktür. Krom pikolinat, takviyelerde bulunan ve emilimi daha yüksek olan krom mineralinin formudur. Chelated form yani şelatlanmış formdaki krom takviyelerinin emilimi de yine daha yüksektir.
Kepekli tahıllar, patates, brokoli, bira mayası, bazı et ve süt ürünleri gibi besinler ile diyet yoluyla vücudumuzun ihtiyacı olan krom mineralininin bir kısmını karşılayabiliriz. Diğer taraftan da tüketilen fazla şeker vücudumuzda sınırlı miktarda bulunan kromun çok daha hızlı harcanmasına neden olur. Ayrıca diğer minerallere göre krom mineralinin bağırsaklardan emilimi oldukça düşüktür. Bu nedenle günümüzde bazı kişilerde krom eksikliğine bağlı olarak halsizlik, iştahta ve vücut ağırlığında değişiklik gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Biyolojik olarak aktif olan krom, önemli bir insülin ko-faktörüdür. İnsülin hormonu, açlık kontrolüne, enerji üretimine, yağın yakılmasına, kas oluşumuna ve kolesterolü dengelemeye yardım eder. Güvenli ve etkin krom takviyesi genel krom eksikliğini düzenleyebilir. Aşırı tatlı yeme isteğini ve kan şekerini optimize eder.İnsülin hormonu vasıtası ile kandaki şekerin hücre içine taşınmasıyla kan şekeri metabolize olur. Krom, insülinin bu etkisini gerçekleştirmesini sağlayan Glukoz Tolerans Faktör (GTF) adlı bileşiğin primer bileşenlerindendir. Kromun temel fonksiyonu hücre reseptörlerinin insülin duyarlılığını arttırmaktır, böylece kan glukoz metabolizmasının etkinliğini arttırır.
Yapılan bir çalışmada krom takviyesi alan hastalarda insülin reseptörlerinin sayısının arttığı da görülmüştür. 8 haftalık bir çalışmada, 1.000 μg/gün krom (krom pikolinat formunda) sağlıklı kilolu kadınlarda gıda alımını, açlığı ve tatlı isteğini azalttığı görülmüştür. Krom, kan şekerinin düşük olması ile karaktize hipoglisemili hastalarda da glukoz dengelenmesinde yardımcı olabilir. Hipoglisemisi olan hastalara günlük 200 mcg krom verilen 3 aylık bir çalışmanın sonucunda hem sübjektif semptomlarda hem de glukoz toleransında belirgin derecelerde iyileşmeler görülmüştür.
Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academies günlük önerilen krom mineralinin alım değerini erkekler için 35mcg, kadınlar için 25 mcg olarak belirlemiştir. T.C. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na göre ise krom minerali günlük referans alım değeri 40 mcg olarak belirlenmiştir.
Kaynaklar:
- Huang H1, Chen G2, Dong Y3, Zhu Y1, Chen H4.Chromium supplementation for adjuvant treatment of type 2 diabetes mellitus: Results from a pooled analysis.Mol Nutr Food Res. 2017 Jul 5. doi: 10.1002/mnfr.201700438.
- Sahebkar A1,Effects of quercetin supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Mar 4;57(4):666-676
- Shi Z1, Song W1, Sun Y1, Wang L1, Shi B1, Shan A1, Bi Z1.Dietary supplementation of l-arginine and chromium picolinate in sows during gestation affects the muscle fibre characteristics but not the performance of their progeny.J Sci Food Agric. 2017 May 19. doi: 10.1002/jsfa.8439