L-Karnitin Yeşil Çay Ginseng

L Karnitin Yeşil Çay Ginseng

Kilo kontrolü günümüzdeki beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve hareket kısıtlılığına bağlı olarak giderek daha zor kontrol edilebilir hale gelmektedir. Fazla kilo ve obezite diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi pek çok kronik hastalıkta major risk faktörü olarak değerlendirilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre;

• Dünyadaki obez birey sayısı 1980 yılından beri iki kat artmıştır.
• 2014 yılında 1.9 milyardan fazla yetişkin (18 yaş ve üzeri) fazla kiloludur. Bu bireylerin 600 milyondan daha fazlası obezdir.
• 2014 yılında 5 yaş ve altı obez çocuk sayısı 41 milyondur.

Obezite önlenebilir.

Kilo kontrolünde en önemli iki faktör bulunmaktadır; Beslenme alışkanlıkları ve düzenli fiziksel egzersiz. Düzenli spor ve fiziksel aktivitenin vücut sağlığı için pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Spor etkinliklerinin desteklenmesinde de pek çok ürün takviye olarak hekim önerisi ile kullanılabilmektedir.

L-Karnitin vücutta iki esansiyel amino asit olan L-lizin ve L-metiyoninden sentezlenir ve bu işlem sırasında vücutta yeterli miktarda B3, B6,C vitaminleri ve demir bulunmalıdır. L-Karnitin eksikliğinde yağın büyük bir kısmı yakılamaz, yağlar hücrede birikir ya da trigliserit gibi kan yağları olarak kan dolaşımına katılır. Düzenli egzersiz programlarında L-Karnitin takviyesiyle daha fazla yağın enerjiye dönüşmesi mümkündür.

Bu aminoasit, enerji elde etmek üzere uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondriye taşınması için gereklidir. Bu özellik, L-Karnitinin başta kalp olmak üzere, enerji eldesinde yakıt olarak uzun zincirli yağ asitlerini içeren organlar için önemli bir besin olmasının nedenidir. L-Karnitin vücutta üretilebilen bir aminoasittir ancak, besin eksikliği, lizin ve metiyonin gibi esansiyel aminoasitlerin yeterince tüketilmemesi, demir, kofaktör (B3, B6 ve C vitaminleri) eksikliği ve aşırı yağ tüketimi vücutta karnitin eksikliğine neden olabilir. Bazı çalışmalarda karnitinin enerji üretiminden sorumlu enzimleri arttırarak ve kardiyovasküler fonksiyonları geliştirerek sporcularda dayanıklılığı arttırdığı gösterilmiştir.

Yağ asitleri kalbin temel enerji kaynağıdır. Karnitin eksikliğinde anjina, aritmi ve diğer pek çok kardiyovasküler hastalık gelişme riski artar. Yağ asidi metabolizmasının düzenlenmesi, karnitin eksikliğinde gerçekleşen enerji üretimi ile açığa çıkan nitrogliserin gibi toksik yağ asidi metabolitlerinin oluşmasını da engeleyecektir. Bu toksik metabolitlerin kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bilinmektedir.

Yapılan pek çok çalışmada L-Karnitinin total kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürürken HDL ve LDL oranını düzenlediğini göstermektedir. Çalışmalarda LDL kolesterolde %20 ve trigliseritlerde %28 azalma sağlarken HDL kolesterolde %12 artış sağladığı gösterilmiştir.

Spermlerin oluştuğu ve hareketlilik kazandığı testislerdeki epididimiste karnitinin çok yüksek miktarlarda bulunduğu bilinmektedir. Semendeki
karnitin konsantrasyonlarının hem sperm sayısı hem de sperm hareketliliği ile doğru orantılı olduğu bulunmuştur. Çalışmalar infertil erkeklerde karnitin takviyesinin sperm sayısını ve hareketliliğini arttırabileceğini göstermektedir.

Yeşil çay (Camellia sinensis): İçeriğindeki polifenol bileşenleri kaynaklı antioksidan özellikler başta olmak üzere termojenik reaksiyon göstererek ve yağ oksidasyonunu artırarak kilo kaybına yardımcı olmaktadır. Kuvvetli bir antioksidan maddedir. Diyetle alınan yağların emilimini azaltmaya yardımcı olurken, tein maddesiyle de vücuttaki fazla suyun atılımını (diüretik etki) hızlandırmaya destektir. Yapılan pek çok çalışmada da kateşinler ve kafein açısından zengin olan yeşil çayın termogenezi indükleyerek obezite tedavisi ve kilo kontrolünde önemli doğal maddelerden birisi olacağı düşünülmektedir.

Ginseng (Panax ginseng): Adaptojen özellikleri nedeni ile uzun yıllardır vücut direncinin arttırılmasına destek olarak kullanılmaktadır. Yoğun antrenman ve spor programlarında performans destekleyici olarak kullanılmaktadır.

Kafein: Metabolizmayı hızlandıran kafeinin termojenik etkileri sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca iştahı baskıladığı da bilinmektedir.


Kaynaklar:

  1. Cha YS 1 .Resveratrol neuroprotection in stroke and traumatic CNS injury.Neurochem Int. 2015 Oct;89:75- 82. doi: 10.1016/j.neuint.2015.08.009. Epub 2015 Aug 12.
  2. Shixian Q1, VanCrey B, Shi J, Kakuda Y, Jiang Y.Resveratrol neuroprotection in stroke and traumatic CNS injury.Neurochem Int. 2015 Oct;89:75-82. doi: 10.1016/j.neuint.2015.08.009. Epub 2015 Aug 12.
  3. Lee JK1, Lee JS, Park H, Cha YS, Yoon CS, Kim CK. Effect of L-carnitine supplementation and aerobic training on FABPc content and beta-HAD activity in human skeletal muscle.Eur J Appl Physiol. 2007 Jan;99(2):193-9. Epub 2006 Nov 7.
  4. Cha YS1.Effects of L-carnitine on obesity, diabetes, and as an ergogenic aid.Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:306-8.
  5. Kanter MM1, Williams MH.Antioxidants, carnitine, and choline as putative ergogenic aids.Int J Sport Nutr. 1995 Jun;5 Suppl:S120-31.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Dinamis Blog Çocuklarda İştahsızlık Probleminin Önüne Nasıl Geçilir

Çocuklarda İştahsızlık Probleminin Önüne Nasıl Geçilir?

Çocukların yeterli miktarda besin alamaması durumu iştahsızlık olarak tanımlanır. Ek gıdaya geçiş dönemleri, ilaçlar, sağlık sorunları, besin alerjileri gibi faktörler nedeniyle çocuklar iştahsızlık yaşayabilir. Çocuklarda iştahsızlık hem ebeveyn hem de çocuklar için stresli bir süreç olabilir. İştahın azaldığı dönemlerde çocukların ihtiyacı olan besin öğelerinin eksikliği görülür. Vitamin ve mineral gibi besin öğelerinin eksikliği çocuklarda büyüme ve gelişme sürecinin yavaşlamasına neden olur.

26
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Corek Otu Nigella Sativa Dinamis Blog

Çörek Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Nigella sativa, çörek otu veya siyah kimyon olarak bilinen ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Bu bitki aynı zamanda "Her derde deva ilaç" olarak da anılır. Bitkinin tohumları siyah renklidir ve özel bir kokuya sahip acımsı bir tatları vardır. Nigella sativa, yaklaşık olarak 20-30 cm yüksekliğe ulaşabilen, güzel kokulu bir bitkidir ve otsu bir bitkidir. Bitki, tıp alanında antihistaminik, antidiyabetik, antihipertansif, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca, nörolojik hastalıklar ve kısırlık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir...

6
Nisan

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Dinamis Melatonin Blog

Melatonin Uyku İlişkisi

İnsan yaşamının yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Uyku; sosyal, fizyolojik ve psikolojik alanlarda olumlu etkilerinin yanı sıra vücudun dinlenmesi için önemlidir. Kısacası sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun savunma mekanizmalarını destekleyici bir yaşam şekli sürdürmemiz gerekmektedir.

23
Ocak

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Vitaminler & Mineraller, Resveratrol, Guarana, L Karnitin, Astaksantin, Beta Glukan

Vitaminler & Mineraller, Resveratrol, Guarana, L-Karnitin, Astaksantin, Beta Glukan

Günümüz şartları göz önüne alındığında ve bugünkü yaşam tarzımız için gerekli olan besin öğeleri düşünüldüğünde yüksek potansiyelli vitamin, mineral, aminoasit, antioksidan etkili bitkilerin kullanımı sağlık açısından elzem olabilir.

10
Mart

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Cilt Ve Bağ Dokunun Mucizevi Desteği Kollajen Tip I,II&III

Cilt ve Bağ Dokunun Mucizevi Desteği Kolajen Tip I,II&III

Kolajen Nedir? Kolajen gıdalarla alınan bir proteindir. Yapısında protein yapı taşları olan amino asitler bulunur. Özellikle cilt ve bağ doku; ihtiyacı olan glisin, prolin ve hidroksiprolin esansiyal amino asitleri kollajen kaynağından karşılayabilir.

9
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kollajen Nedir, Neden Ve Nasıl Kullanılmalı

Kolajen nedir, neden ve nasıl kullanılmalı!

Kolajen Nedir? Kolajen gıdalarla alınan bir proteindir. Yapısında protein yapı taşları olan aminoasitler bulunur. Özellikle cilt ve bağ dokunun ihtiyacı olan esansiyel aminoasitleri kolajen kaynağından karşılanabilir.

12
Ağustos

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kollajen, Hyaluronik Asit, Koenzim Q10, Resveratrol

Kolajen, Hyaluronik Asit, Koenzim Q10, Resveratrol

Doğal yaşlanma zamanla gelişen ve hücre metabolizmasında oluşan oksijen radikalleri denen zararlı maddelerin neden olduğu hasar sonucu oluşur ve 20’li yaşların ortasında başlar. Günümüzde stres, işlenmiş gıdalarca yoğun beslenme, kafein, alkol ve sigara, çevre kirlilikleri vb. faktörler doğal yaşlanma sürecini hızlandıran dış faktörlerdir.

10
Mart

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Omega 3

Omega 3

Temel yağ asitleri vücut tarafından üretilemeyen, tüketilen gıdalarla veya destek olarak alınması gereken yağ asitleridir. Temel yağ asitlerinin iki ailesi vardır; Omega 3 ve Omega 6. Bu iki yağ asidi grubunun dengeli alınması sağlıklı bir vücut için önemli beslenme alışkanlıklarından birisidir.

4
Aralık

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Glukozamin Kondroitin MSM Hyaluronik Asit

Glukozamin Kondroitin MSM Hyaluronik Asit

Vücudumuzun hareket sistemini oluşturan temel yapılardan birisi eklemlerdir. Kemiklerimiz arasındaki birleşim alanları olan eklemlerin vücutta bulundukları yere ve işlevlere göre farklı türleri vardır. Özellikle temel hareketleri sağlayan diz, el bileği gibi alanlardaki eklemlerde, eklemlerin kapsülle çevrili bir eklem boşluğu mevcuttur. Eklem yüzleri kıkırdakla örtülüdür ve eklem boşluğunu eklem sıvısı (sinovyal sıvı) doldurur.

4
Aralık

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Beta Glukan

Beta Glukan

Beta glukan ekmek mayasının hücre duvarından (Saccharomyces cerevisae) elde edilen polisakkarit yapısında bir moleküldür.

28
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Koenzim Q10

Koenzim Q10

Koenzim Q10 vücutta doğal olarak bulunan ve hücrelerde enerji üretimi için gerekli olan vitamin benzeri bileşiktir. İlk olarak 1957’de izole edilen Koenzim Q10, besinlerden enerji elde etmede büyük önemi olan bir maddedir. Yaşın ilerlemesiyle, statin grubu ilaçların ve bazı beta blokörlerin kullanımıyla vücuttaki Koenzim Q10 seviyeleri azalır.

27
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Co Enzyme Q10 Hakkında Bilmediklerimiz

Co-Enzyme Q10 Hakkında Bilmediklerimiz

Koenzim Q10 yağda eriyen vitamin benzeri bir maddedir. Yaygın olarak ubiquinon, CoQ, CoQ10 veya vitamin Q10 da olarak bilinir. Koenzim Q10 ilk olarak 1957 yılında kalp, beyin, karaciğer ve böbrek gibi enerji tüketimi yüksek olan dokularda ve sığır kalbinin mitokondrisinde bulunmuştur. 1978’de Peter Mitchell Co-Q10’in biyolojik enerji transferindeki rolünün kanıtlamasıyla Nobel ödülü almıştır.

4
Haziran

0 YORUM

DEVAMINI OKU
İnfertilite Tedavisinde Co Enzyme Q10 Takviyeleri

İnfertilite Tedavisinde Co-Enzyme Q10 Takviyeleri

Oksidan madde fazlalığı sperm hücrelerini zayıflatır ve erkek doğurganlığını negatif yönde etkiler. Koenzim Q10, antioksidan özellikleri ile serbest radikallerin sperm üzerinde olan negatif etkilerini engeller.

16
Temmuz

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Quercetinin Covid Üzerindeki Etkinliği

Quercetinin Covid Üzerindeki Etkinliği

Son zamanlarda yayınlanan birçok makalede, quercetinin etki mekanizmaları gözden geçirilerek immünolojik yanıtları üzerindeki etkisine odaklanılmıştır. Bunun COVID-19 hastalarındaki etkinliği araştırılmıştır. Araştırmalar, SARS-CoV-2’nin iltihabı yükselttiğini ve NLRP3 iltihabını aktive ettiğini, bunun bir sitokin fırtınasına ve yıkıcı iltihaplanmaya yol açtığını ve COVID-19 hastalarında ALI / ARDS’ye neden olduğunu göstermiştir.

24
Mayıs

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Kalp Hastalığı Salgınının Ardındaki Sinsi Düşman “Kolesterol”

Kalp Hastalığı Salgınının Ardındaki Sinsi Düşman “Kolesterol”

İyi Kolesterol (HDL-Kolesterol) – Kötü Kolesterol (LDL-Kolesterol) Nedir? Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimedikleri için lipoprotein denen paketler halinde taşınırlar. Bunlardan kolesterolü taşıyanlar iki cinstir, bunlar kötü kolesterol olarak bilinen LDL-Kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL- Kolesteroldür.

30
Ekim

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Resveratrol, Koenzim Q10, Astaksantin

Resveratrol, Koenzim Q10, Astaksantin

Japon Poligonumu (Polygonum cuspidatum) kök ekstresi %50 resveratrol içerir. Resveratrol bir fitoaleksindir, yani bitkilerin bakteri ve funguslara karşı savunma için ürettiği bir enzimdir. 1940 yılında keşfedilen bu molekül, önceleri sadece kanser tedavisi için kullanılmaktaydı.

8
Kasım

0 YORUM

DEVAMINI OKU
Çerez Politikamız
Çerez Politikamız İnternet sitemizin kullanımına ilişkin ölçüm yapmak ve böylece ziyaret deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. KVKK Aydınlatma Beyanımız